32012
Książka
W koszyku
150 domowych przetworów z owoców, warzyw i grzybów / Robert Miernik. - [Wyd. 2]. - Warszawa : Wydaw. Spółdzielcze, 1989 - 153, [3] s., [4] s. tabl. kolor. : rys. ; 17 cm.
Apertyzacja wysuwa się na czoło metod konserwowania mięsa, owoców, warzyw i grzybów w warunkach domowych (i nie tylko domowych). Z uwagi na szeroki asortyment i wartość przetworów, jakie możemy tą drogą otrzymać. Produkty apertyzowane zbliżone są smakiem do świeżych, zachowują większość witamin i soli mineralnych oraz dają się przechowywać przez dłuższy czas. Nazwa apertyzacja pochodzi od nazwiska francuskiego uczonego Mikołaja Apperta, który w czasie wojen napoleońskich, kiedy problem dostaw żywności dla oddalonych od kraju wojsk nastręczał wiele trudności z uwagi na nietrwałość produktów, zapoczątkował, w roku 1810, praktyczną metodę konserwowania żywności.
Status dostępności:
Filia Miłkowa
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia Mogilno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Wojnarowa
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej